בפברואר האחרון התקיים באוניברסיטת תל אביב מפגש נוסף של פורום יועצות קריירה לאוכלוסיות גיוון שמוביל ומנהל מרכז אדמונד דה רוטשילד לחיבור בין השכלה גבוהה לתעסוקה.
הפורום מהווה פלטפורמה ייחודית ללמידה, שיתוף ודיון מקצועי בין יועצות קריירה ממוסדות אקדמיה רבים בישראל, ומתמקד בקידום שוויון הזדמנויות עבור סטודנטים וסטודנטיות מרקע חברתי מגוון.
המפגש האחרון התמקד באחת הקבוצות הפחות מדוברות, אך המשמעותיות, יוצאים ויוצאות בשאלה, בוגרי מערכת החינוך החרדית, והאיר את האתגרים הייחודיים שהם חווים הן לאורך המסלול האקדמי והן במעבר לשוק העבודה.
אחד האתגרים המרכזיים שנשמעו שוב ושוב על ידי הסטודנטים שהוזמנו לשתף היה הפער המובנה בכישורים ובידע הנדרשים להשתלבות מוצלחת בלימודים האקדמיים ובעולם העבודה.
"הייתי צריכה מורה פרטית ללמוד איך לעבוד על מעבד תמלילים… לא היה לי מושג." (ד. יוצאת בשאלה, סטודנטית למדע המדינה).
יוצאים בשאלה נדרשים פעמים רבות להשלים פערים בלימודי ליבה ובמיומנויות טכנולוגיות בסיסיות – פערים שמכבידים לא רק על ההתקדמות האקדמית, אלא גם על בניית אופק תעסוקתי.
קושי נוסף הוא היעדרם של מודלים קרובים לחיקוי וגישה למידע אמין על עולם התעסוקה.
"ידעתי בערך לאן אני רוצה ללכת, אבל לא היה לי את מי לשאול ואיך להבין אילו מסלולים באמת פתוחים בפניי — הייתי צריך לנחש לבד". (ר. יוצא בשאלה, סטודנט למשפטים).
היעדר חשיפה לעולם התעסוקה וייעוץ מותאם מוביל לכך שחלקם בוחרים במסלולים שאינם מתאימים להם ופעמים רבות נושרים או מבצעים שינויי כיוון מאוחרים.
מה סטודנטים יוצאים בשאלה מבקשים מהאקדמיה?
- הקניית מיומנויות ליבה וטכנולוגיה כבר בתחילת הדרך.
- דמויות מלוות ותמיכה מקצועית בצמתים משמעותיים.
- חשיפה מוקדמת לעולם העבודה וחיבור למודלים לחיקוי רלוונטיים.
- ייעוץ קריירה מותאם לרקע שלהם – שמזהה את הכוחות שהם מביאים ומתרגם אותם להזדמנויות בשוק.
סטודנטים וסטודנטיות יוצאים בשאלה מבקשים שהאקדמיה תכיר בפערים אך גם בפוטנציאל, ותציע להם כלים מעשיים להצלחה – לא רק בלימודים, אלא גם בבניית עתיד מקצועי.